Pământul în faţa unui cataclism iminent

duminică, 24 ianuarie 2010

●●Chiar dacă apar tot mai multe date despre efectele încălzirii globale, multe confuze, un lucru e sigur. Dacă nu se vor lua măsuri urgente, atunci pământul se află în faţa unui cataclism iminent. Studiile realizate de diferite echipe de savanţi au acelaşi rezultat, însă datele diferă. Simple supoziţii sau adevăruri? Cine poate şti?

►“Arctic Climate Feedbacks”

Acesta este ultimul raport dat publicităţii de către World Wildlife Fund – WWF – cu privire la încălzirea regiunii arctice. Întocmit de cei mai buni specialişti în climatologie, raportul prezintă legăturile directe între încălzirea globală, respectiv topirea gheţarilor şi modificările la nivel global. Efectele topirii calotei glaciare sunt devastatoare. Vor afecta întreaga planeta, conform studiului. Astfel, se va accentua încălzirea globală, pierderile enorme de gheaţă vor duce la schimbarea circulaţiei atmos-ferice, modificarea vremii din zona polară şi împrejurimi. De asemenea, conform studiului WWF, în Europa şi America de Nord agricultura, pădurile şi rezervele de apă vor fi afectate; un alt efect este acela că gheţarii reţin CO2 şi metanul în cantităţi duble, iar prin procesul de topire acestea vor fi eliberate în atmosferă. Însă, scenariul este mult mai înfricoşător: situaţia nu va mai putea fi ţinută sub control multă vreme, ceea ce înseamnă că odată cu topirea rapidă a zonei glaciare vor apărea noi zone deşertice, altele vor fi inundate prin creşterea nivelului oceanului planetar, animalele şi oamenii vor deveni mai agresivi din cauza foametei. Cercetătorii susţin că ţările din Africa vor fi primele afectate de schimbă-rile climatice, impactul fiind devastator, urmând partea vestică a Americii de Nord, zona Munţilor Anzi, Peninsula Arabia, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, dar iadul pe pământ va fi, potrivit previziunilor, din Maroc până în Egipt – unde se află deşertul Sahara. Trebuie menţionat şi faptul că ultima estimare spune că gheţarii din oceanul Artic şi calota glaciară a Groelandei au un volum de 4,4 milioane mc de apă, respectiv 2.9.

► “O nouă eră glaciară”

Chiar dacă majoritatea cercetătorilor susţin teoria încălzirii globale şi a creşterii temperaturii la nivel global, geofizicianul Phil Chapman susţine reversul acestei teorii: temperatura la nivel global a rămas neschimbată, chiar a înregistrat scăderi în ultimii 10 ani. Chapman afirma că, daca anul trecut activitatea petelor solare a atins un minim, în 2008 activitatea petelor solare nu a fost reluata, fapt care sugerează ca Pământul este pe cale sa intre într-o noua era a îngheţului.

► “Schimbarea Climei şi urmărirea gazelor de seră”

În urmă cu câteva luni, savanţii americani, de la cele mai importante 6 institute de cercetare americane, au dat publicităţii studiul intitulat “Schimbarea Climei şi urmărirea gazelor de seră”, prin care critică raportul ONU despre încălzirea globală. Rezultatele cercetărilor au fost cuprinse în 29 de pagini, conţin date şi estimări ştiinţifice, grafice de mare precizie cu privire la evoluţia – foarte probabilă – a condiţiilor de mediu în următorii 100 de ani. Dacă nu se vor lua măsuri în următorii 10 ani, previziunile climatologilor americani sunt mai drastice şi apocaliptice decât orice alt studiu, un cataclism climatic fiind inevitabil. Savanţii mai spun că realitatea despre creşterea nivelului oceanului este alta, decât cea prezentată de ONU, care spunea că va creşte vreo 40 de cm. Nivelul oceanului ar putea creşte cu 3-4 metri până la sfârşitul secolului. Mai mult peste 2 miliarde de oameni vor migra în căutarea apei, conform studiului, mari oraşe vor “deveni nelocuibile, ori pentru că vor fi inundate cu apă sărată, ori pentru că nu vor mai avea apă potabilă”. Efectele, cauzate de „schimbarea dramatică a climei, vor scăpa de sub controlul oamenilor”. Efectele de seră, precum şi alţi factori, pot duce la dispariţia a două treimi din populaţia umană, asta pentru că oamenii îşi pot găsi adăpost cu uşurinţă, astfel încât să mai trăiască cel mult o treime. James Jansen, şeful institutului Goddard şi participant la realizarea studiului, avertizează: “Indiferenţa ar putea duce la dispariţia omenirii”.

0 comentarii: