Bomba chimică de la Sulina

duminică, 24 ianuarie 2010

» O tranzacţie secretă, butoaie cu deşeuri radioactive. La Sulina. Totul cu acceptul conducerii fostei Securităţi, acum două decenii. Şi un mister: unde au dispărut deşeurile?

Tranzacţie secretă
În urmă cu 22 de ani, într-o zi de primăvară, în portul Sulina au fost descărcate sute de butoaie cu deşeuri toxice după ce Ministerul Comerţului Exterior şi şefii Securităţii au încheiat o tranzacţie secretă intermediată de o firmă italiană. Potrivit zvonisticei, deşeurile ar fi trebuit să fie aruncate în Marea Neagră. De astfel, nici nu există vreun document care să ateste cantitatea exactă a încărcăturii. Unii dintre foştii angajaţi ai portului spun că singurul care ştia despre încărcătura şi sosirea vasului “Prahova” a fost fostul director Micu Mihai şi tot el ar fi aranjat trecerea fără control a navei. Abia a doua zi butoaiele au fost descărcate de docheri, unii dintre ei leşinând din care cauza mirosului puternic, chiar dacă butoaiele au fost spălate cu apă din Dunăre.

Pedepse pentru informaţii transpirate
Deşi totul a fost realizat în secret, informaţii referitoare la cele 18.000 tdw au “răsuflat” şi au ajuns la urechea liderilor URSS, care le-au “îndreptat” înspre redacţia ziarului francez “Liberation”, care a publicat detalii despre încărcătura chimică de la Sulina în 1987. Acest lucru nu i-a convenit lui Ceauşescu care a dat ordin ca vinovaţii să plătească. La doar câteva ore, directorul Micu, contabilul-şef Dumitru Găvănescu, alături de încă 6 angajaţi ai portului, au fost arestaţi şi condamnaţi la 18 ani de închisoare. Cu toate astea, doi ani mai târzii aceştia au fost eliberaţi, fiind consideraţi victime ale regimului. Însă, scurgerea informaţiilor a ajuns şi în oraş. Iar oamenii locului au început să fure butoaie cu deşeuri toxice din depozit, unii dintre ei folosind substanţa radioacti-vă la vopsirea gardurilor, în ciuda avertismentelor venite din partea primarului. Urme de deşeuri se mai află şi azi pe gardurile oamenilor. În plus, există voci care spun că o parte din cei care au participat la furturi s-au ales cu boli grave sau au murit din cauze necunoscute.

Unde sunt deşeurile?



Your Ad Here


După episodul arestărilor, comuniştii au încercat, fără succes, să scape de bomba chimică. În cele din urmă, transportul nefiind luat în evidenţe, nava “Prahova” a trecut drept nava abandonată şi a trecut în proprietatea primăriei Sulina, cu tot cu încărcătură. O expertiză realizată la cererea autorităţilor locale în 1990 a arătat că numai încărcătura valora 3 milioane de dolari. Însă, într-o noapte deşeurile radioactive au dispărut misterios. Unii localnici spun că un remorcher turc – “Ocean Asli” – a tractat nava în larg unde a fost scufundată în noaptea de 24 februarie 1991. O altă variantă spune că butoaiele au fost aruncate în mare, iar cargoul “Prahova” a ajuns în portul turcesc Aliagra, unde a devenit fier vechi. Însă, răspunsurile exacte întârzie să apară. Probabil, nici nu mai interesează pe autorităţi.






4 comentarii:

  • interesant articol, frumoasa investigatie

  • Amourdejour

    super tare, varul keep holding on, ca te mai ajut si eu cu niste contracte de publicite :)

  • Mihai Pop

    as vrea sa ne vedem, dar nu am bani de drum. sunt din cluj. insa mi-ar placea sa ne vedem mai des pe bloguri