Umilinţa băsesciană asupra unui luptător comunist

duminică, 24 ianuarie 2010

Generalul Ioan Eremia este un om brav, un inventator care prin invenţia sa a schimbat faţa celui de-al doilea Război Mondial. Militar de carieră, inventator, deţinut politic şi luptător împotriva comunismului, scriitor. Lucruri care n-au contat în decizia lui Traian Băsescu de a spune nu decorării acestuia cu Semnul Onorific “În serviciul patriei”. Asta în timp ce arunca cu stele în aşa-zişi militari.

Un destin dramatic
Născut în 1913, în judeţul Constanţa, Eremia s-a remarcat ca un militar de excepţie, un bun inventator, scriitor şi vizionar al destinului regimului “roşu”. A murit în februarie 2004. De atunci, soţia generalului încearcă să îi reabiliteze personalitatea, murdărită de toxinele comuniste. A publicat manuscrisele soţului, prima dată. Apoi, a realizat demersurile necesare pentru ca Ioan Eremia să primească, post-mortem, Semnul Onorific “În serviciu patriei”. Cei de la Ministerul Apărării (MA) au aprobat dosarul şi l-au trimis administraţiei prezidenţiale. Băsescu a spus nu. Cei de la MA au refăcut dosarul, au adus mai multe argumente, dar şi de această dată preşedintele Băsescu a spus nu!

Militar de excepţie
În 1940, Eremia a realizat proiectul şi planul de construcţie a torpilei terestre dirijate şi a predat proiectul Ministerului pentru Înzestrarea Armatei. Nu i-au fost niciodată recunoscute meritele, pentru că – din motive pe care nu le cunoaştem – proiectul a ajuns în mâinile nemţilor, care au folosit arma în timpul celui de-al doilea război mondial, război în care a luptat şi Eremia. Mai târziu, în 1958, a scris “Gulliver în ţara minciunilor”, un roman de excepţie în care acesta, prin vizionarismul său, a scris detaliile şi modul în care vor decurge anii comunişti şi finalul regimului.

Disident politic
Gen. Eremia a crezut în democraţie şi luptat împotriva comunismului. În timpul unei adunări de partid a spus că ţara şi partidul necesită mai multă democraţie. chiar a solicitat acest lucru. Urmarea a fost condamnarea la 25 de ani de muncă silnică şi 14 ani de temniţă grea pentru “uneltire împotriva ordinii sociale”, respectiv trădare. A fost în puşcăriile din Aiud, Râmnicu Sărat şi Jilava între anii 1959 şi 1964, când a fost eliberat datorită decretului Consiliului, nr. 414, prin care erau eliberaţi toţi deţinuţii politici.

Condamnat la uitare
Traian Băsescu a decorat, post-mortem, pe Soljeniţîn, scriitor rus, care nu are nici o legătură cu România. Recent, trei aşa-zişi generali au fost decoraţi de marinar pentru că şi-au arătat susţinerea în campania electorală. În schimb, pe Gen. Ioan Eremia l-a condamnat la uitare. Nu o dată, ci de două ori.

0 comentarii: